هفت لنگ بختیاری
هفت لنگ نیز یکی از شاخه های مهم ایل بختیاری می باشد که از نظر فرهنگی، تفاوت چندانی با ایل چهارلنگ ندارند، اما پراکندگی محل سکونت، باعث ایجاد تفاوت نه چندان زیادی، در گویش و لهجه آنها شده است،که در مجموع هر دو شاخه، به گویش بختیاری سخن میگویند.
هفت لنگ بختیاری از پنج باب تشکیل شده است که عبارتند از:
بابادی
دورکی
دینارانی
بختیاروند
بابادی
بابادی یکی از 4 طوایف (یا باب) بزرگ ایل هفت لنگ بختیاری است که بدلیل تعداد خانوار و جمعیت زیاد، آنرا ایل بابادی نیز میگویند.در حال حاضر محل سکونت اصلی ایل بابادی در کوهرنگ، بیرگان، فارسان، مسجد سلیمان، خانمیرزا، ایذه، اردل، لالی و شوشتر است اما در گذشته آنان نیز مانند سایر بختیاریها به ییلاق و قشلاق (سردسیر و گرمسیر) کوچ میکردند. ییلاق شان دراستان چهار محال و بختیاری شامل پردنجان، گوجان و شهرستان کوهرنگ است. قشلاقشان در استان خوزستان شامل میان رودان، بنوارگله بلوط، مهدیآباد، تراز، دشت ده (حتی)، قلعه میدان، جاستون شه (جازستان سیاه)، کالک شوران، سیکوند، دره بوری در حومه شهرستان لالی میباشند.
دورکی
ایل بختیاری، به دو شاخه هفتلنگ و چهارلنگ منشعب میگردد، چهارلنگ از 5 باب یا شعبه و هفتلنگ نیز از 4 باب تشکیل شدهاست،ایل دورکی به 8طایفه بزرگ تقسیم میشود.
دورکی از طوایف زیر تشکیل شده است:
آسترکی -بابااحمدی-زراسوند-اسیوند-موری-گندلی-چهاربری-شیخ رباط
دینارانی
دینارانی یکی از چهار باب ایل هفت لنگ بختیاری است. باب دینارانی، بر مبنای اتحاد طوایفی است، که منشأهای گوناگون داشته و بواسطه محل سکونتشان در کوه دیناران، بدین نام خوانده میشوند.
باب دینارانی گر چه هیچ وقت در بختیاری عنوان ایلخانی یا ایل بیگی نگرفت (غیر حکومت کوتاه ملا محمد خان عالی محمودی بر گرمسیرات بختیاری پس از کشتن محمد تقی خان چهارلنگ)اما همیشه در منازعات سیاسی بختیاری تأثیر گذار بوده است. محل سکونت طوایف دینارونی ایذه دهدز بارانگرد بوده است. یکی سرشناسترین افراد این طایفه ملا محمد خان عالی محمودی که در زمان محمد تقی خان بختیاری حکم خانی خود خوانده گرفت و 11 سال بر گرمسیرات بختیاری حکومت کرد. خسرو خان سردار ظفر در خاطراتش ملا محمد خان دینارونی را جز 4 مردی میداند که لیاقت حکمرانی بر بختیاری را داشت. در دوره حکمرانی ملا محمد خان عالی محمودی ملقب به قمه طلا بیشترین اتحاد بین طوایف دینارونی شکل گرفت که اوج قدرت این باب از هفت لنگ بود.
بختیاروند
بهداروند، یا بختیاروند، طایفهای از ایل بختیاری، شاخه هفتلنگ میباشد. این طایفه بزرگ بختیاری، به «بهداروند» و یا «بختیاروند» نیز، شهرت دارد. در ساختار اجتماعی ایل بختیاری، بهداروند، به طایفه و نیز، به یکی از چهار باب تشکیلدهنده شاخه هفتلنگ بختیاری، اطلاق میشود.
خاستگاه قومی
بختیار، نام یکی از سران لر بزرگ و نیای بزرگ این طایفه بود، که اولاد او، طایفه بختیاروند را تشکیل دادند.حمدالله مستوفی، در کتاب تاریخ گزیده؛ به مهاجرت گروهی از طوایف، از جمله بختیاریها، از جبلالسماق، در حلب، واقع در غرب شام، به لرستان، اشاره میکند و علیقلی خان سردار اسعد، در کتاب تاریخ بختیاری؛ «بهداروندها» را، از این دسته مهاجران دانسته است.
کلمات کلیدی: هفت لنگ
طایفه هفت لنگ
هفت لنگ بختیاری
طوایف هفت لنگ